Het probleem is simpel, er is meer vraag dan aanbod. Hoe dit komt leggen we hier even voor u uit.

De oplossing voor een toenemende vraag lijkt eenvoudig: simpelweg meer produceren. Daar zit helaas de crux. Om een fiets te kunnen produceren heeft de fietsfabrikant allerlei onderdelen nodig die worden aangeleverd door derden. Deze toeleveranciers kampen met enorme levertijden, leadtimes. Normaal gesproken zijn deze leadtimes bij bijvoorbeeld Shimano 5 a 6 maanden. Door Corona is dit meer dan een jaar geworden. Even snel schakelen en meer produceren is er gewoonweg niet bij. Hoe frustrerend ook. Een en ander wordt nog eens versterkt doordat de capaciteit in de fabrieken en in de logistiek door Covid-19 restricties zijn beperkt. 

De grootste pijn zit bij de meest populaire (lees gewilde) merken en modellen. De gehele 2021 productie is daarop oversold. Dit betekent dat er wereldwijd meer dealer bestellingen zijn gedaan dan dat er aan fietsen geproduceerd gaan worden. Dit brengt ons allemaal in een unieke situatie. Er is, en komt, namelijk geen vrije voorraad bij de fiets fabrikanten/importeurs. Een model in de gewenste maat en kleur bestellen voor je is er helaas niet bij. De fiets die je wilt moeten wij reeds op voorraad hebben of al in bestellingen hebben staan. Zo niet dan wordt het uberhaupt lastig om je er blij mee te kunnen gaan maken. Even bijbestellen of eenvoudig ruilen met een andere fiets die we reeds in bestelling hebben staan wordt onmogelijk doordat er vooralsnog geen vrije voorraad is. Die vrije voorraad gaat misschien toch nog ontstaan als er in andere landen strikte lockdowns gaan komen en/of zodra dealers fietsen gaan af bestellen omdat ze erachter komen dat ze een te grote broek aan hadden getrokken toen ze bestelden (en het geld op is om al die bestelde fietsen te financieren). 

De andere kant van het verhaal is dat er natuurljk wel degelijk veel geproduceerd wordt. Als winkel hebben we veel risico genomen en veel besteld om jou de fiets naar keuze te kunnen leveren. Dit zorgt ervoor dat er aan de lopende band fietsen bij ons binnen komen. Je kunt dus mazzel hebben, het kan echter ook zijn dat je er langer op moet wachten dan je zou willen of dat je een tijdje in onzekerheid zit of we hem uberhaupt kunnen leveren. En om helemaal volledig te zijn is de kans groter dan in het tijdperk zonder Covid-19, dat verwachte levertijden niet concreet worden gehaald. 

We hopen dat deze info van waarde voor je is. Mocht je van plan zijn een fiets te kopen dan weet je wat de situatie is. Om teleurstellingen te voorkomen adviseren we je om niet onnodig lang te wachten. Je kunt nu een fiets “claimen” die pas over maanden geleverd gaat worden, maar als je langer wacht is de kans groter dat jouw fiets niet meer te verkrijgen is. Tenzij er door eerder genoemde redenen toch vrije voorraad gaat ontstaan. Fiets gerust binnen en we gaan ons uiterste best doen om je aan de fiets te helpen die het beste bij je past. Met mazzel fiets je nog snel de deur uit. Gaan we een toekomstige fiets voor je reserveren weet dan dat we er bovenop zitten om te zorgen dat we hem ook daadwerkelijk geleverd voor je krijgen. 

 

bron: https://www.bikeshop.nl/nieuws/waarom-zijn-fietsen-slecht-leverbaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *